Τι είναι ψυχοθεραπεία και πότε χρειάζεται να απευθυνθούμε σε έναν ψυχολόγο;

Η συμβουλευτική, η ψυχολογική υποστήριξη και η ψυχοθεραπεία είναι διαδικασίες που βοηθούν τον συνάνθρωπό μας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα και πιο ουσιαστικά τα προβλήματα και τις ανησυχίες του.

Θέματα που αφορούν τις προσωπικές μας σχέσεις, υπαρξιακά ερωτήματα αλλά και καθημερινές δυσκολίες, στέκονται εμπόδιο στην εξέλιξη μας τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να δώσει σε κάθε άνθρωπο που το χρειάζεται, την ευκαιρία να επανασυνδεθεί με τον εαυτό του, τις αξίες του, τις δυνάμεις και τις δυνατότητές του ώστε να ξαναβρεί την αυτοπεποίθηση και την ταυτότητα του.

Πώς μπορεί να μας βοηθήσει ένας ψυχολόγος;

Ο ψυχολόγος με την επιστημονική του κατάρτιση και την εμπειρία του, βοηθάει τον θεραπευόμενο, μέσα από μια σχέση συνεργασίας, αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης, να κάνει το βήμα της αλλαγής που χρειάζεται για να δει με μια νέα οπτική την πραγματικότητα του, μέσα από έναν νέο, πιο διευρυμένο αντιληπτικό ορίζοντα για τη ζωή του. Η υποστηρικτική στάση του ψυχοθεραπευτή, η αυθεντικότητα και η άνευ όρων αποδοχή του, βοηθάνε στην ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων, των σκέψεων και των βιωμάτων, προκειμένου ο θεραπευόμενος να έρθει σε καλύτερη επαφή με τον εαυτό του, να κατανοήσει και ο ίδιος τις βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων του αλλά και την δυνατότητα του για την επίλυση τους.

Ποια είναι η διαδικασία της ψυχοθεραπείας;

Η αλλαγή ωστόσο, όπως και η ελευθερία, προϋποθέτει αρετή και τόλμη, αποφασιστικότητα και μαζί υπομονή: έτσι λοιπόν η ψυχοθεραπευτική διαδικασία, μέσα σε ένα πλαίσιο αποδοχής, κατανόησης, ειλικρίνειας και αυθεντικότητας, μας βοηθάει να δούμε καλύτερα όχι μόνο τις σκέψεις αλλά και τα συναισθήματα μας, μας βοηθάει να αναλάβουμε την προσωπική μας ευθύνη για ότι συμβαίνει γύρω μας, μας βοηθάει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να οδηγηθούμε σε λύσεις προσωπικές – προσαρμοσμένες στις δικές μας, υποκειμενικές ανάγκες..

Ποια η διαφορά ανάμεσα σε έναν ψυχολόγο και έναν ψυχίατρο;

Συχνά υπάρχει η σύγχυση μεταξύ της ειδικότητας του ψυχολόγου και του ψυχιάτρου. Πότε πρέπει να απευθυνθούμε στον έναν και πότε στο άλλον; Τι διαφορές και τι κοινά έχουν;

Ξεκινώντας σημειώνουμε ότι η ψυχιατρική είναι μια ιατρική ειδικότητα και κατά συνέπεια ο ψυχίατρος είναι ένας γιατρός. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίζει τα προβλήματα των ανθρώπων που φροντίζει μέσα από τη φαρμακοθεραπεία. Έχει την κατάρτιση να συνταγογραφεί, στοχεύοντας στην ανακούφιση και την εξάλειψη των συμπτωμάτων μέσα από την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία.

Ο ψυχολόγος από την άλλη, επιδιώκει μια προσέγγιση περισσότερο βιωματική, που έχει σαν κύριο γνώμονα την ανθρώπινη εμπειρία. Στηρίζεται στην προσωπική επικοινωνία, τον διάλογο και την ψυχική επαφή, στοχεύοντας να βοηθήσει τον θεραπευόμενο, ώστε ο ίδιος να εντοπίσει τι του συμβαίνει, »τι του φταίει», ποια είναι τα προβλήματα του, και ο ίδιος να βρει και να αντλήσει τις ψυχικές δυνάμεις που του χρειάζονται προκειμένου να προχωρήσει στην αυτοβελτίωση και τέλος στην αυτοπραγματωσή του του.

Για αυτό το λόγο συχνά ακούμε ότι οι ψυχολόγοι (και εδώ διαφοροποιούνται από τις ιατρικές ειδικότητες) δεν καθοδηγούν, δεν υπαγορεύουν »τι είναι σωστό και τι λάθος», αλλά κύριο μέλημα τους είναι να βοηθήσουν τον θεραπευόμενο να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής της ιστορίας του! Γιατί κανείς άλλος δεν γνωρίζει καλύτερα από τον εαυτό του τι είναι καλύτερο για τον ίδιο…

Μέθοδος – Πλαίσιο

Οι θεραπευτικές οδοί που ακολουθούνται στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης είναι αυτές της Προσωποκεντρικής Συμβουλευτικής και της Συστημικής Οικογενειακής Θεραπείας.

Η θεραπευτική σχέση βασίζεται στην αρχή της εμπιστευτικότητας. Αυτό σημαίνει τη ρητή δέσμευση εκ μέρους του θεραπευτή να διαφυλάξει το απόρρητο των λόγων του θεραπευόμενου χωρίς παρεκκλίσεις, εκτός απ’ τις περιπτώσεις εκείνες που ο θεραπευόμενος εκφράζει συγκεκριμένη απειλή εναντίον της ζωής κάποιου συνανθρώπου ή και της δικής του ζωής βρισκόμενος ταυτόχρονα σε κατάσταση συναισθηματικής σύγχυσης.

Οι ατομικές συνεδρίες και η θεραπεία ζεύγους πραγματοποιούνται συνήθως μια φορά την εβδομάδα (ή κάθε δεύτερη εβδομάδα) και διαρκούν 50 λεπτά της ώρας.

Η διάρκεια της θεραπείας διαφέρει πολύ από τον έναν άνθρωπο στον άλλο και από το ένα πρόβλημα στο άλλο και μπορεί να είναι από 2- 3 μήνες έως και 2- 3 χρονιά…

Σχετικά με εμάς

Η είναι ένα σύγχρονο κέντρο συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης εφήβων, ενηλίκων και ζευγαριών. Δημιουργήθηκε το 2007 με τη συμβουλή και τη συμβολή μιας ομάδας εξειδικευμένων επιστημόνων στο χώρο της υγείας (ψυχολόγος, σύμβουλος γάμου, παιδοψυχολόγος, παιδοψυχίατρος) με κύριο σκοπό την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών όλων μας σε θέματα ψυχικής υγείας στην καθημερινή ζωή.

Για τη δημιουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης , επιλέχθηκε το σημείο του Σταυρού Αγίας Παρασκευής προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες

  • των βορείων προαστίων: Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Χολαργός, Παπάγου, Ψυχικό, καθώς και Μελίσσια, Βριλήσσια, Πεντέλη, Μαρούσι και Κηφισιά
  • των προαστίων της ανατολικής αττικής: Γέρακας, Παλλήνη, Γλυκά Νερά αλλά και οι όμοροι δήμοι, Ραφήνα – Πικέρμι, Σπάτα – Αρτέμιδα (Άρτεμις), Νέα Μάκρη – Μαραθώνα, Παιανία – Κορωπί – Κερατέα και Μαρκόπουλο – Πόρτο Ράφτη.

Η πρόσβαση είναι εύκολη με ΙΧ απ’ τις Λεωφόρους Μεσογείων, Μαραθώνος, Λαυρίου και Κλεισθένους και απ’ την Αττική Οδό (έξοδοι Ε15, Υ4 και Υ6) καθώς και το ΜΕΤΡΟ (Νομισματοκοπείο, Χολαργός, Αγ. Παρασκευή, Δουκίσσης Πλακεντίας, Παλλήνη).

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την γραμματεία, Δευτέρα -Παρασκευή 09.00 -21.00 , στο 2106619177.

Email: xidaras@gmail.com

www.facebook.com/xidaras.gr

Υ.Γ.

Ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξετε. Σηκωθείτε και συνεχίστε. Γιατί η ζωή είναι ωραία… Και αξίζει να τη ζήσουμε πριν εξαντληθεί!

Γιάννης Ξηντάρας

© 2015 psychologistnow.gr | All rights reserved

logo-footer

Socials: