Δυο λόγια για τις εξετάσεις την επιτυχία και την αποτυχία…

Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, είναι μια φράση με μεγάλη δύναμη και αλήθεια, γι’ αυτό και την ακούμε να επαναλαμβάνεται συχνά τέτοια εποχή: ”χάθηκε μόνο μια μάχη, όχι ολόκληρος ο πόλεμος…”

Όλοι οι μεγάλοι προπονητές εξάλλου το ξέρουν και το επισημαίνουν διαρκώς: ”δεν αρκεί μια νίκη για να πάρεις το πρωτάθλημα, ούτε αρκεί μια ήττα για να το χάσεις!”  Έτσι και με τις εξετάσεις.

Είναι μια διαδικασία που διαρκεί όσο και τα μαθήματα που δίνονται και στο τέλος κάνουμε λογαριασμό. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι το τέλος, μέχρι το σφύριγμα της λήξης!

Και πάνω απ’ όλα ο αγώνας αυτός είναι ωραίος και άξιος όταν ο καθένας δώσει τον καλύτερο του εαυτό, όταν προσπαθήσει όσο μπορεί: δεν κρινόμαστε πάντα από το αποτέλεσμα, συχνά (και ουσιαστικά) κρινόμαστε από την προσπάθεια.

Εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς σ’ αυτόν που θα προσπαθήσει (κι ας απέτυχε) την δίψα για επιτυχία, τη θέληση για να προχωρήσει, να πάει παρακάτω τη ζωή του/της. Κι αυτός ο μαθητής, αυτός ο άνθρωπος, είναι που κερδίζει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη μας.

Πτυχιούχος ή μη, αριστούχος ή όχι, στην ζωή – την σκληρή και άδικη πολλές φορές- θα προχωρήσει αυτός που δεν θα το βάλει κάτω, αυτός που κι αν έπεσε θα σηκωθεί, αυτός που δεν θα καταρρεύσει μπροστά σε μία αποτυχία, δεν θα τα βάψει μαύρα, αλλά θα μάθει από αυτήν, θα σηκωθεί και θα συνεχίσει.

Keep trying, keep walking, keep dreaming my friends!

Γιάννης Ξηντάρας

Πηγή: Αρχείο Κειμένων Ψυχολογίας / Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”

 

Comments are closed.