Ας κάνουμε μία επανάληψη στα βασικά, τώρα που καλοκαιριάζει…

 

Ας κάνουμε μία επανάληψη στα βασικά, τώρα που καλοκαιριάζει…

Να ξαναθυμηθούμε μερικούς σημαντικούς κινδύνους που, αν και παρόντες όλον τον χρόνο, το καλοκαίρι σαφώς αυξάνονται.

1. Τώρα που είμαστε πιο πολύ ”έξω”, στις πλατείες, στη θάλασσα, σε μια εκδρομή, το νου σας στα παιδιά: Όσο στερεότυπο και παλιομοδίτικο κι αν ακούγεται ”μην τα χάσετε από τα μάτια σας!”

– Πρώτον υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της απαγωγής! Ακραίο, σπάνιο, όμως το ακούμε συνέχεια, το νου σας!

– Δεύτερον μη χαθούν από μόνα τους: συχνά τα παιδιά ξεχνιούνται, απομακρύνονται και άθελά τους χάνονται…

– Τρίτον, στη θάλασσα, αν δεν ξέρουν καλό κολύμπι, μια στιγμή είναι αρκετή για να γίνει το μοιραίο: προσοχή!

2. Τώρα που κυκλοφορούμε περισσότερο, οι βόλτες και οι μετακινήσεις με το αμάξι είναι πιο συχνές:

– Πάντα φοράμε ζώνη ασφαλείας. Όχι μόνο τα παιδιά, αλλά κι εμείς οι ενήλικες: έτσι προστατεύουμε τους εαυτούς μας και δίνουμε το καλό παράδειγμα.

– Τα παιδιά στο πίσω κάθισμα, όχι μπροστά: έτσι συμβουλεύουν οι ειδικοί στην οδική ασφάλεια και προφανώς έχουν δίκιο. Ας τους ακούσουμε.

3. Τώρα που το επιτρέπει η καλοκαιρία και θα βρεθούμε στις παραλίες και γενικότερα έξω στη φύση, ας φροντίσουμε το περιβάλλον. Η επαφή μας με την εξοχή ή απλά με την πλατεία της γειτονιάς μας ας είναι χωρίς κάθε λογής σκουπίδια…

4. Αντηλιακή προστασία: Μην υποτιμάτε τη δύναμη του ήλιου και την απειλή της ηλίασης, ιδίως στις μικρές ηλικίες! Καπέλο, αντηλιακές κρέμες, ανοιχτόχρωμα ρούχα και άφθονο νερό…

5. Διατροφική πειθαρχεία: Σε ποιόν δεν αρέσουν τα παγωτά; Σε ποιόν δεν αρέσει το φαγητό σε μία ταβέρνα; Και το καλοκαιράκι όλα είναι πιο εύκολα, πιο προσιτά… Χρειάζεται όμως ένα μέτρο: Ούτε στέρηση, ούτε ασυδοσία! Κοιτάξτε γύρω σας και δείτε πόσα υπέρβαρα παιδιά… Δεν είναι κρίμα;

6. Μέτρο και στην υπερβολική χρήση της τηλεόρασης, του υπολογιστή, των video games, τώρα που κλείνουν τα σχολεία. Διαθέστε τον ελεύθερο χρόνο σας κάνοντας μια βόλτα μαζί με τα παιδιά σας, έστω και μόνο περπατώντας το γύρο της γειτονιάς… Ποδήλατο, θάλασσα, πλατεία, σινεμά, είναι μερικές ακόμα λύσεις σχετικά ανέξοδες, που δίνουν νόημα εκτός «οθόνης». Προτρέψτε τα παιδιά σας να βγούνε έξω από το σπίτι, το καλοκαίρι όλα είναι πιο απλά, βάλτε παπούτσια και βγείτε έξω!

Ίσως όλα τα παραπάνω ακούγονται τετριμμένα… Δεν βρίσκω το λόγο να μην συμφωνήσω… Ας σιγουρευτούμε όμως πρώτα ότι κάναμε μία επανάληψη στα βασικά και τότε ας προσπεράσουμε αυτό το κείμενο.

Ας πάμε καλύτερα μια βόλτα!

Γιάννης Ξηντάρας

Πηγή: Αρχείο Κειμένων Ψυχολογίας / Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”

Comments are closed.