Το βάσανο της επιτυχίας…

Η Ελληνική κοινωνία υιοθέτησε σε μεγάλο βαθμό τη νοοτροπία που ονομάζεται “Αμερικάνικο όνειρο”. Η απόκτηση χρήματος και κοινωνικής καταξίωσης έγινε ταυτόσημη με την ανθρώπινη αξία, η επιτυχία έγινε βάσανος και μανιώδης επιδίωξη των περισσότερων ανθρώπων. Ζαλισμένοι σε μεγάλο βαθμό από την απατηλή ευτυχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πιεσμένοι από κοινωνικό περίγυρο και εκπαιδευτικό σύστημα για την επιτυχία, τρέχουμε καθημερινά προσπαθώντας να τη φτάσουμε. Όλοι μας προγραμματισμένοι από τη γέννησή μας κιόλας, σε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής –γέννηση, σχολείο, σπουδές, δουλειά, γάμος, παιδί, θάνατος.

Η επιτυχία σύμφωνα με την κοινωνική πεποίθηση, αφορά την οικονομική και επαγγελματική ανέλιξη του ανθρώπου. Ένας άνθρωπος στις ημέρες μας χαρακτηρίζεται ως ‘’πετυχημένος’’ όταν έχει κάνει Πανεπιστημιακές σπουδές, αποκτάει χρήμα, διαθέτει μία ιδανική εξωτερική εμφάνιση, έχει στην κατοχή του υλικά αγαθά.

Ως άνθρωποι μαθαίνουμε πως η αξία μας είναι σύμφυτη με την καλή επίδοσή μας σε διάφορους τομείς; δε μαθαίνουμε πως είναι ανεξάρτητη από αυτά, υπάρχει πάντοτε στον βαθύτερο πυρήνα του είναι μας και εθιζόμαστε στην ανάγκη να τα καταφέρνουμε, ώστε να είναι ευχαριστημένοι οι άλλοι από εμάς.

Μπορούμε να κάνουμε διάφορες παρατηρήσεις: η επιτυχία έχει μεγάλη διαφορά από την ευτυχία. Ένας πετυχημένος άνθρωπος με τα πρότυπα της κοινωνίας, μπορεί να είναι εντελώς μαραζωμένος και μόνος μέσα του. Και ένας άνθρωπος που δεν είναι ‘’πετυχημένος’’ με τα πρότυπα της κοινωνίας, να βιώνει μέσα στην καρδιά του τόσο μεγάλη εσωτερική γαλήνη που τον φθονεί ακόμα και ο πιο πλούσιος.

Η επιτυχία δεν υφίσταται πραγματικά; είναι κοινωνική κατασκευή και δεν έχει σχέση με το ποιος είμαι πραγματικά. Και είναι και σχετική, διότι ο κάθε άνθρωπος επιθυμεί διαφορετική εξέλιξη στη ζωή του; ένας άνθρωπος μπορεί να είναι ευτυχισμένος και να ζει σε μία καλύβα με κότες και ζωάκια.

Μην περιμένεις την έγκριση της κοινωνίας ή των άλλων για να ζήσεις τη ζωή σου. Ζήσε τη δική σου επιτυχία, απόλαυσε τη δική σου επιτυχία και μην αφήνεις τη γνώμη των πολλών να σε ορίζουν.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Πηγή: Αρχείο Κειμένων Ψυχολογίας / Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”

Comments are closed.