Ο κορονοϊός και ο φόβος του θανάτου

Κάθε πανδημία, όπως αυτή του κορονοϊού που βιώνουμε και στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, έχει φοβίσει κάθε άνθρωπο διότι αγγίζει ένα πανανθρώπινο και καθολικό θέμα: το φόβο του ανθρώπου για το θάνατο.

Ο θάνατος αγγίζει κάθε άνθρωπο, διότι κανείς δεν έχει αποδείξει με απόλυτη βεβαιότητα τι συμβαίνει μετά από αυτόν και γιατί είναι ένα γεγονός καθολικό. Όλοι μας γεννηθήκαμε και όλοι μας κάποια στιγμή θα αφήσουμε αυτή την όμορφη ζωή. Και όσο οι περισσότεροι
άνθρωποι προσπαθούμε να τον απωθούμε με την καθημερινή μας ζωή, άλλο τόσο έρχεται εκείνος μέσα από μία ασθένεια, το γήρας ή την πανδημία για να μας τον υπενθυμίσει.

Ο κορονοϊός είναι ένα δυσάρεστο γεγονός που πλήττει τη χώρα μας, αναμφίβολα. Μπορεί όμως να αποτελέσει και μία αφορμή για την ηθικοποίηση των ίδιων μας των εαυτών. Όπως κάθε τραγικό γεγονός, κρύβει και αυτό μέσα του μία θετική πτυχή που μπορούμε να
ανακαλύψουμε. Είναι μία ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε την τρωτή μας υπόσταση και να αντιληφθούμε πως δεν είμαστε εξουσιαστές της φύσης.

Η πανδημία μπορεί να είναι μία ευκαιρία για να αντιληφθούμε τις ουσιαστικές αξίες της ζωής, για να μη συνεχίσουμε να θεοποιούμε την ύλη και τα μάταια αποκτήματα.

Κάθε βίωμα έχει δύο όψεις. Και ίσως η συνειδητοποίηση της φθαρτότητας να είναι και εκείνη που θα μας βοηθήσει να αναδείξουμε την καλύτερη πτυχή του εαυτού μας.

 

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Πηγή: Αρχείο Κειμένων Ψυχολογίας/ Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”

 

 

Comments are closed.