Είμαι αρκετός-ή!

Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε γράψει κάποτε: ‘’Έχεις τα χρώματα, έχεις το πινέλο, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα!’’.  

Αν περιμένουμε από τους άλλους ανθρώπους ή τους εξωτερικούς παράγοντες να προστατεύουν τη διάθεσή μας ή στηρίζουμε την ευτυχία τους σε εκείνους και μόνο, τότε πάντοτε θα είμαστε θλιμμένοι. Και αυτό, διότι μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, μόνο εμείς αρκούμε για να είμαστε ευτυχισμένοι.

Και η αλλαγή στη ζωή μας θα έρθει μόνο αν κατακτήσουμε σε βάθος την ουσία της φράσης: είμαι αρκετός/αρκετή!.

Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ γιατί μένουμε σε σχέσεις με ανθρώπους που μας υποβιβάζουν ή δε  μας δίνουν την αγάπη που αξίζουμε; Γιατί υπάρχουν γυναίκες που ανέχονται την κακοποίηση και τους βίαιους συντρόφους; Και όχι, δεν είναι μόνο ο φόβος που τις ωθεί να μη διεκδικούν το καλύτερο αύριο.

Ο βαθύτερος λόγος είναι πως οι άνθρωποι αυτοί δεν πιστεύουν πως αξίζουν καλύτερη συμπεριφορά, δεν πιστεύουν στη μοναδικότητά τους. Γιατί δεν έχουν τραυματικά βιώματα του παρελθόντος ή εκείνη τη σκληρή κριτική που δεχόντουσαν από γονείς, για τους οποίους δεν ήταν ποτέ αρκετοί. Και, δυστυχώς, δεν κατόρθωσαν ποτέ να χτίσουν μέσα τους ισχυρή την πεποίθηση του είμαι αρκετός! ναι, μπορώ να τα καταφέρω! ναι, είμαι σημαντικός!

Είμαστε δημιουργημένοι κατ εικόνα και καθ ομοίωση του Θεού, είμαστε ένα πείραμα της ψυχής μέσα στον υλικό κόσμο. Η αξία μας δεν φαίνεται σε αυτό που επιτυγχάνουμε, αλλά υπάρχει μέσα στον βαθύτερο πυρήνα του Είναι μας. Και είναι γεγονός πως καμία άλλη σχέση στη ζωή αυτή δεν είναι τόσο σημαντική, όσο η σχέση μας με τον εαυτό μας; αυτή είναι το κλειδί και η προϋπόθεση για μία υγιή ζωή. 

Όταν πιστεύω πως είμαι αρκετός, δε δίνω σημασία στις συμπεριφορές των άλλων. Δεν επιτρέπω στον εσωτερικό μου κόσμο να ταράζεται από τη δική τους φασαρία και αρνητικότητα. Όταν πιστεύω πως είμαι αρκετός δεν επιτρέπω σε κανέναν να με χρησιμοποιεί και να αντιμετωπίζει ως κάτι υποδεέστερο. 

Αν πιστεύω πως είμαι αρκετός/αρκετή, δε θα καθίσω με εκείνον που δε με σέβεται. Αν πιστεύω πως είμαι αρκετός/αρκετή, θα ξεπεράσω τις κακίες των άλλων. Γιατί πιστεύω πως αξίζω το καλύτερο, ασχέτως της συμπεριφοράς των άλλων, οι οποίες εκφράζουν τους ίδιους και όχι εμένα. 

Μπορείς να το πιστέψεις. Και ακόμα αν δεν μπορείς μόνος, αναζήτησε τη βοήθεια ενός ειδικού, χωρίς ντροπή και συστολή.

 

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Πηγή: Αρχείο Κειμένων Ψυχολογίας / Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”

Comments are closed.